Δυσανεξίες & Τροφικές αλλεργίες: Ποια η διαφορά;
Οι έννοιες “τροφικές αλλεργίες” και “δυσανεξίες” χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλους στην καθημερινότητα και έχει παρατηρηθεί ότι οι δύο αυτοί όροι συγχέονται πολύ συχνά! Στην πραγματικότητα, αναφέρονται σε δύο τελείως διαφορετικές φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού σε ορισμένα τρόφιμα.
Πάμε όμως να ξεκαθαρίσουμε τις μεταξύ τους διαφορές!
Τροφικές αλλεργίες:
Η τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που συγκεκριμένες πρωτεΐνες ορισμένων τροφίμων την προκαλούν. Συγκεκριμένα, το σώμα αντιλαμβάνεται αυτές τις πρωτεΐνες ως επιβλαβείς εισβολείς, οδηγώντας στην απελευθέρωση ισταμινών και άλλων χημικών ουσιών που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα. Τα συνήθη αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή, γαλακτοκομικά, αυγά, σόγια, σιτάρι και ψάρια.
Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών:
- Δερματικές αντιδράσεις: Κνίδωση, έκζεμα ή πρήξιμο.
- Γαστρεντερικά προβλήματα: Ναυτία, έμετος, διάρροια ή κοιλιακό άλγος.
- Συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος: Συριγμός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή.
- Καρδιαγγειακά ζητήματα: Γρήγορος ή αδύναμος σφυγμός, πτώση της αρτηριακής πίεσης.
- Αναφυλαξία: Μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.
Τροφικές δυσανεξίες:
Οι τροφικές δυσανεξίες, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν δυσκολία στην πέψη ορισμένων συστατικών των τροφίμων, συχνά λόγω ελλείψεων ενζύμων. Σε αντίθεση με τις αλλεργίες, οι δυσανεξίες δεν ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συνήθεις δυσανεξίες περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη και τη δυσανεξία στη γλουτένη.
Συμπτώματα τροφικών δυσανεξιών:
- Πεπτική δυσφορία: Διάρροια, φούσκωμα, αέρια, κράμπες ή διάρροια.
- Ημικρανίες και πονοκέφαλοι: Ορισμένα πρόσθετα τροφίμων ή ορισμένα συστατικά μπορεί να συμβάλλουν σε πονοκεφάλους.
- Κόπωση: Αίσθημα κόπωσης ή λήθαργου μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Δερματικά προβλήματα: Τέτοια μπορεί να είναι το έκζεμα ή άλλες δερματικές παθήσεις
Ανοσοποιητικό σύστημα:
Οι αλλεργίες εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε μια γρήγορη και συχνά σοβαρή αντίδραση. Οι δυσανεξίες, όμως, δεν ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά οδηγούν σε πιο αργά, λιγότερο οξέα συμπτώματα.
Σοβαρότητα:
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, απαιτώντας άμεση ιατρική παρέμβαση. Από την άλλη, οι δυσανεξίες συνήθως προκαλούν δυσφορία αλλά δεν είναι απειλητικές για τη ζωή.
Έναρξη των συμπτωμάτων:
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους συχνά μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του αλλεργιογόνου. Αντίθετα, η εκδήλωση συμπτωμάτων δυσανεξίας είναι πιο αργή και μπορεί να καθυστερήσει αρκετές ώρες ή ημέρες.
Διάγνωση:
Η διάγνωση των τροφικών αλλεργιών γίνεται μέσω δερματικών δοκιμών, εξετάσεων αίματος και προκλήσεων από το στόμα που πραγματοποιούνται από αλλεργιολόγους. Οι δυσανεξίες εντοπίζονται συχνά μέσω δίαιτας αποκλεισμού, όπου συγκεκριμένα τρόφιμα αφαιρούνται προσωρινά από τη διατροφή και στη συνέχεια επανεισάγονται για να παρατηρηθούν αντιδράσεις.
Ενώ και οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διάγνωση, τη θεραπεία και τις διατροφικές προσαρμογές λόγω διαφορετικών μηχανισμών και συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα, αναζήτησε υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιολόγων και των διαιτολόγων. Η κατάλληλη καθοδήγηση είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική διαχείριση.
Και αφού διαχώρισες τις έννοιες, σου προτείνω να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο σχετικά με το χρόνιο και το παροδικό συναισθηματικό φαγητό για να δεις τις διαφορές τους! Βρες το άρθρο εδώ: https://thenutress.gr/parodiko-vs-chronio-synaisthimatiko-fagito-poia-i-diafora-tous/