Γαλακτοκομικά: Είναι όλα εξίσου καλά;
Αρχικά, γιατί πρέπει να τρώμε γιαούρτι;
Σε πολλές μελέτες βλέπουμε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και χαμηλότερου κινδύνου για παχυσαρκία, αύξηση βάρους και διαβήτη τύπου 2. Για παράδειγμα, ανάλυση μελετών από το Harvard εντόπισε ότι μια καθημερινή μερίδα γιαουρτιού μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Σε μελέτη 1.500 ενηλίκων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition & Diabetes επισημαίνεται ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα γαλακτοκομικά – 1½ έως 7 φλιτζάνια βούτυρο, τυρί, κρέμα, γάλα ή γιαούρτι ανά εβδομάδα– είχαν μικρότερο σωματικό λίπος, πιο λεπτή μέση, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερη πίεση από εκείνους που έτρωγαν ¾ του φλυτζανιού ή λιγότερο. «Όταν ερευνήσαμε τα διάφορα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων είδαμε πραγματικά πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα για το γιαούρτι». Αυτό δήλωσε η Emma Feeney, PhD, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος Food for Health Ireland στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.
Οι θεωρίες αφθονούν ως προς το γιατί το γιαούρτι μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμο. Ένα λόγος μπορεί να είναι ότι περιέχει υψηλή ποσότητα πρωτείνης συνδυαστικά με υδατάνθρακες. Αυτό θα μπορούσε να σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα, και να βοηθήσει στην πρόληψη αύξησης του σωματικού βάρους. Βέβαια, είναι πιθανό άλλοι παράγοντες να είναι υπεύθυνοι για τη διατροφική υπεροχή του γιαουρτιού. Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι τα προβιοτικά (καλά βακτήρια), απαραίτητα συστατικά για καλή εντερική λειτουργία. Εκτός αυτού, μπορεί να οφείλει τη δράση του στο εξαιρετικό μείγμα μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων (όπως ασβέστιο) και λιπαρών οξέων. Πράγματι, έχουν εντοπίσει περισσότερους από 400 τύπους στα γαλακτοκομικά προιόντα.
Light ή πλήρη γαλακτοκομικά;
Ένα είδος λιπιδίων που περίεχουν τα γαλακτοκομικά, τα λεγόμενα σφιγγολιπίδια, φαίνεται να ωφελεί την καρδιά. Παρ’όλ’αυτά είναι σημαντικό να προσέξεις το είδος του γαλακτοκομικού προιόντος που θα επιλέξεις να τα προσλάβεις. Το βούτυρο, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει σφιγγολιπίδια αλλά η περιεκτικότητα είναι αρκετά χαμηλότερη σε σύγκριση με την κρέμα ή το τυρί. Η κατανάλωσή του μπορεί να μειώνει τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των λιπαρών αυτών και να αυξάνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Μπορεί να έχεις γαλακτοκομικά λιπαρά με τη μορφή του βουτύρου, και να έχεις ακριβώς την ίδια ποσότητα στο τυρί και το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος τύπος γιαουρτιού έχει διατροφική υπεροχή – το πλήρες ή αυτό με χαμηλά λιπαρά. Και πάλι, όμως, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι καλύτερα. Αντίθετα, η έρευνα αρχίζει να δείχνει ότι τα πλήρη προϊόντα μάλλον είναι προτιμότερα.
Tα λιπαρά που αγαπούν την καρδιά
Στη μελέτη της η Feeney, για παράδειγμα, βρήκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν εξίσου υγιή, αν όχι υγιέστερα, επίπεδα τριγλυκεριδίων συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αρκετές μελέτες σε παιδιά έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά εμφανίζει σύνδεση με λιγότερη αύξηση βάρους στη ζωή τους σε σχέση με τα αντίστοιχα άπαχα προϊόντα.
Δημοσιεύτηκε στο https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/sosti-diatrofi/poio-giaourti-einai-kalytero-to-plires-i-to-light/