Skip to main content

Επηρεάζει η διάθεση μου την απώλεια βάρους;

pattern image

Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, συχνά, εστιάζουμε στη διατροφή και την άσκηση ως πρωταρχικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μας. Ωστόσο, υπάρχει ένα ουσιαστικό, συχνά, πιο δύσκολο να αναγνωριστεί στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στο ταξίδι της απώλειας βάρους: η διάθεση μας! Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η συναισθηματική σου κατάσταση μπορεί να έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην ικανότητά σου να πετύχεις τον διατροφικό σου στόχο.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στους τρόπους με τους οποίους η διάθεση μας μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια για απώλεια βάρους. Επίσης, θα βρεις στρατηγικές για να πετύχεις έναν πιο υγιή και ευτυχισμένο εαυτό!

Emotional Eating: Συνήθης ένοχος

Ένας από τους αμεσότερους τρόπους με τους οποίους η διάθεσή σου επηρεάζει την απώλεια βάρους είναι μέσω του συναισθηματικού φαγητού. Είναι ένα σενάριο που όλοι γνωρίζουμε: μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή μια προσωπική αποτυχία, καταλήγει να σε κάνει πεσμένος/-η και η επιλογή νόστιμων & λιπαρών τροφών μοιάζει ακόμα πιο δελεαστική. Αυτές οι τροφές είναι συχνά πλούσιες σε θερμίδες, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη, γεγονός που μπορεί να “σαμποτάρει” τους στόχους σου για απώλεια βάρους.

Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων. Ως αποτέλεσμα, αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διατήρηση του θερμιδικού ελλείματος που χρειάζεται για την μείωση του σωματικού βάρους. Ως μία εναλλακτική καλύτερης διαχείρισης, δοκίμασε να κρατάς ημερολόγιο καταγραφής των γευμάτων σου, σημειώνοντας πότε τρως ως απάντηση στα συναισθήματά σου. Ο εντοπισμός τέτοιων συμπεριφορών μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης και να μειώσεις το emotional eating.

Στρες και ορμόνες

Το άγχος είναι ένας άλλος παράγοντας που έχει σχέση με τη διάθεση. Συνεπώς, μπορεί να επηρεάσει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους. Όταν είσαι αγχωμένος/-η, το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη. Ενώ η κορτιζόλη εξυπηρετεί μια ουσιαστική λειτουργία στην αντίδραση “μάχης ή φυγής”, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν σύνδεση με αυξημένη όρεξη και προτίμηση σε θερμιδογόνα, ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα.

Για να το καταπολεμήσεις αυτό, σκέψου τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή η yoga. Αυτές οι πρακτικές συντελούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στη βελτίωση της συναισθηματικής σου κατάστασης.

Κίνητρα και θέληση

Η διάθεσή σου παίζει σημαντικό ρόλο στα κίνητρα και τη δύναμη της θέλησής σου. Και οι δύο παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας για την τήρηση ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Όταν αισθάνεσαι πεσμένος/-η ή αποσυντονισμένος/η, είναι πιο εύκολο να αφεθείς διατροφικά, ή να παραλείψεις την αγαπημένη σου άσκηση. Η ψυχική σου κατάσταση μπορεί να επηρεάσει άμεσα και τις διατροφικές σου επιλογές.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι το κίνητρο μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεσαι αποκλειστικά στο κίνητρο, καλλιέργησε την πειθαρχία και δημιούργησε μια δομημένη ρουτίνα γευμάτων που σε εξυπηρετεί. Ο καθορισμός εφικτών στόχων, η παρακολούθηση της προόδου σου και η ύπαρξη της κατάλληλης υποστήριξης μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις προσηλωμένος/-η ακόμη και τις ημέρες που η διάθεσή σου δεν είναι ιδανική.

Ύπνος και διάθεση

Η σχέση μεταξύ ύπνου, διάθεσης και απώλειας βάρους είναι πολύπλοκη. Η κακή διάθεση και το άγχος μπορούν να διαταράξουν τις συνήθειες του ύπνου σας, οδηγώντας σε στέρηση ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένη επιθυμία για λιγότερο healthy επιλογές.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σου, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πιο πεινασμένος/-η και λιγότερο ικανοποιημένος/-η μετά τα γεύματα. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σου, καθιστώντας δυσκολότερη τη συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα. Για να υποστηρίξεις τη διάθεσή σου και την απώλεια βάρους, δώσε προτεραιότητα στην εξασφάλιση επαρκούς ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Δοκίμασε να δημιουργήσεις μια ρουτίνα ύπνου και ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου για να βελτιώσεις την ποιότητα του.

Κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες

Η διάθεση σου μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις κοινωνικές σου επαφές. Εάν αισθάνεσαι συναισθηματικά πεσμένος, είναι πιθανό να έχεις και λιγότερη διάθεση να κοινωνικοποιηθείς ή να αναζητήσεις υποστήριξη από φίλους και οικογένεια. Ωστόσο, η απομόνωση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο να παραμείνεις στους στόχους σου.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα υποστηρικτό περιβάλλον. Είτε αυτό είναι με φίλους, είτε με την οικογένεια, είτε με κάποιον εξειδικευμένο διαιτολόγο. Το να συζητάς τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις μικρές επιτυχίες σου με άλλους μπορεί να σου δώσει κίνητρο και δύναμη να συνεχίσεις. Μην αφήνεις την αρνητική διάθεση σου να σε απομακρύνει από την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να πετύχεις.

Τέλος, αντιμετωπίζοντας τη διάθεσή μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτύχουμε κάθε μας στόχο. Τα μικρά βήματα είναι αυτά που οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό, χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί και ευγενικοί με τον εαυτό μας καθ’ όλη την πορεία.

 

Αν, πάλι, σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το emotional eating, κλίκαρε εδώ: https://thenutress.gr/emotional-eating-mipos-einai-o-logos-pou-den/