Skip to main content

Εσύ έχεις ακούσει για την Bigorexia;

pattern image

Ενώ η ανορεξία και η νευρική βουλιμία είναι γνωστές διατροφικές διαταραχές που έχουν σύνδεση με την έντονη επιθυμία για απώλεια βάρους, υπάρχει μια άλλη κατάσταση στο αντίθετο άκρο του φάσματος – η bigorexia, γνωστή και ως μυϊκή δυσμορφία.

Αυτή η κατάσταση περιστρέφεται γύρω από μια εμμονική επιθυμία να γίνει κανείς πιο μυώδης. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι η διαστρεβλωμένη αντίληψη για την εικόνα του σώματος και μια αδιάκοπη προσπάθεια για την ιδανική σωματική διάπλαση.

Τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα σώματος, την εμφάνιση και τη φυσική κατάσταση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε διάφορες ανησυχίες γύρω από την εικόνα του σώματος.

Ορισμός της bigorexia

Η bigorexia είναι ένας όρος που συνδυάζει τις λέξεις “big”, δηλαδή μεγάλος και “anorexia”, δηλαδή ανορεξία. Αποτελεί μια υποκατηγορία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής που είναι γνωστή ως μυϊκή δυσμορφία. Τα άτομα με bigorexia βιώνουν την ιδέα ότι το σώμα τους είναι ανεπαρκώς μυώδες, ανεξάρτητα από το πραγματικό τους μέγεθος ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Αυτή η εμμονή μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Συμπτώματα και χαρακτηριστικά

Τα άτομα με bigorexia παρουσιάζουν συχνά ορισμένα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Αυτά είναι πιθανό να περιλαμβάνουν υπερβολικό χρόνο στο γυμναστήριο, ακολουθώντας άκαμπτα και απαιτητικά μοτίβα προπόνησης. Τα άτομα αυτά, συχνά, τηρούν αυστηρά διατροφικά πλάνα που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της μυϊκής ανάπτυξης. Παρά τη σημαντική αύξηση της μυϊκής μάζας, τα άτομα με bigorexia μπορεί να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μικρό ή μη επαρκώς αναπτυγμένο.

Από ψυχολογικής άποψης, τα άτομα με bigorexia βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης που έχουν άμεση σχέση με την εικόνα του σώματός τους. Συνήθως, συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους με άλλους και να πραγματοποιούν έναν “άκαρπο” εσωτερικό διάλογο, καλλιεργώντας μια διαρκή δυσαρέσκεια για την εμφάνισή τους.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Τα ακριβή αίτια της bigorexia είναι πολύπαραγοντικά και μπορεί να αποτελούν ένα συνδυασμό γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι κοινωνικές πιέσεις και αντιλήψεις, όπως και η επιρροή των social media που προωθούν μια υπερ-μυϊκή εικόνα σώματος συμβάλλουν στην ανάπτυξη της bigorexia. Επιπλέον, τα άτομα με ιστορικό εκφοβισμού ή τραύματος μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την κατάσταση.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η άνοδος των social media έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επικράτηση της bigorexia. Πλατφόρμες όπως το Instagram, το Tik Tok και το YouTube παρουσιάζουν influencers της γυμναστικής με φαινομενικά άψογη σωματική διάπλαση. Τέτοιες εικόνες δημιουργούν μη ρεαλιστικά πρότυπα που τα άτομα αισθάνονται υποχρεωμένα να μιμηθούν. Η συνεχής έκθεση σε αυτές τις εικόνες εντείνει τη δυσαρέσκεια για το σώμα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της bigorexia.

Συνέπειες και θεραπεία

Η bigorexia µπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωµατική και ψυχική υγεία του ατόµου. Η υπερβολική προπόνηση και οι ακραίες διατροφικές πρακτικές συχνά οδηγούν σε τραυματισμούς, ορμονικές ανισορροπίες και διατροφικές ελλείψεις. Επίσης, η ενασχόληση με την εικόνα του σώματος μπορεί να επιβαρύνει τις προσωπικές σχέσεις και να συμβάλει στην κοινωνική απομόνωση.

Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει μια διεπιστημονική προσέγγιση, που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία αλλά, ιδανικά και διατροφική υποστήριξη και αθλητική καθοδήγηση. Η αντιμετώπιση των υποκείμενων ψυχολογικών ζητημάτων, η προώθηση υγιέστερων αντιλήψεων για την εικόνα του σώματος και η καθιέρωση μιας ισορροπημένης διατροφικής προσέγγισης, και γενικότερα φυσικής κατάστασης, αποτελούν σημεία κλειδιά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Συμπερασματικά, χαρακτηριστικό της bigorexia είναι η διαστρεβλωμένη αντίληψη σχετικά με τη μυϊκότητα ενός ατόμου. Πράγματι, σε μια κοινωνία που συχνά αναδεικνύει ακραία ιδανικά ως προς την εικόνα σώματος, η προώθηση μιας πιο ρεαλιστικής προοπτικής για τη σωματική εμφάνιση, αλλά και συνολική υγεία είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, σου προτείνω να διαβάσεις το άρθρο σχετικά με τις δίαιτες αποτοξίνωσης, και αν τελικά αξίζει κανείς να τις δοκιμάσει: https://thenutress.gr/diaites-apotoxinosis-ti-ischyei-telika/