Skip to main content

Παροδικό VS Χρόνιο Συναισθηματικό φαγητό: Ποια η διαφορά τους;

pattern image

Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι το συναισθηματικό φαγητό υπάρχει στη ζωή μας!

Ουσιαστικά,  τρώμε συναισθηματικά όταν καταναλώνουμε κάποια τροφή ενώ δεν πεινάμε πραγματικά, αλλά επειδή βιώνουμε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση. Ωστόσο, το emotional eating μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: το παροδικό συναισθηματικό φαγητό και το χρόνιο συναισθηματικό φαγητό.

Ας δούμε, πιο αναλυτικά, ποια μπορεί να είναι η διαφορά τους!

Χρόνιο Συναισθηματικό φαγητό

Το χρόνιο συναισθηματικό φαγητό περιλαμβάνει την τακτική στροφή προς το φαγητό για να αντιμετωπίσουμε συναισθήματα, όπως στρες ή θλίψη. Αποτελεί πιο πολύ μια συνήθεια, σχεδόν σαν ρουτίνα, όπου το φαγητό πολύ απλά καταλήγει παρηγοριά μας! Άτομα με χρόνια συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων μπορεί να μην έχουν καν πλήρη επίγνωση της σύνδεσης μεταξύ των συναισθημάτων τους και των διατροφικών τους συνηθειών.

Αυτός ο τύπος συναισθηματικής πείνας συχνά πηγάζει από μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μάθει από νεαρή ηλικία ότι μέσω του φαγητού αισθάνεται καλύτερα όταν είναι αναστατωμένος. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, χτίζει αυτή η συνήθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και, συνεπώς, αύξηση του σωματικού βάρους και εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Παροδικό Συναισθηματικό φαγητό

Η άμεση συναισθηματική κατανάλωση, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει όταν τρώμε ως απάντηση σε ένα ξαφνικό κύμα συναισθημάτων. Αυτός ο τύπος συναισθηματικής διατροφής είναι πιο παρορμητικός και συμβαίνει χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό.

Η στιγμιαία συναισθηματική κατανάλωση μπορεί να παρομοιαστεί με μια γρήγορη λύση για τα έντονα συναισθήματα. Αντί να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα συναισθήματα, χρησιμοποιούμε το φαγητό για να αποσπάσουμε προσωρινά την προσοχή μας. Ωστόσο, αυτός ο τύπος συναισθηματικής διατροφής συχνά δεν οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους. Και αυτό, καθώς είναι σποραδικός και δεν αποτελεί μέρος της ρουτίνα μας.

Βασικές διαφορές

  • Συχνότητα: Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ του χρόνιου και του στιγμιαίου συναισθηματικού φαγητού είναι το πόσο συχνά συμβαίνει. Το χρόνιο συναισθηματικό φαγητό είναι μια τακτική συνήθεια, ενώ το στιγμιαίο συναισθηματικό φαγητό συμβαίνει σποραδικά.
  • Συνειδητοποίηση: Όσοι καταφεύγουν στο χρόνιο συναισθηματικό φαγητό μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν ότι το κάνουν, ενώ το παροδικό συναισθηματικό φαγητό συνήθως καθοδηγείται πιο συνειδητά από την ανάγκη για άμεση συναισθηματική ανακούφιση.
  • Συνέπειες: Το χρόνιο συναισθηματικό φαγητό είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε προβλήματα υγείας, αφού αποτελεί μια μακροχρόνια συνήθεια. Το στιγμιαίο συναισθηματικό φαγητό, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο πιθανό να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες επειδή είναι μια πιο περιστασιακή συμπεριφορά.

Διαχείριση της Συναισθηματικής Διατροφής

Τόσο το χρόνιο όσο και το στιγμιαίο emotional eating μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές κατάλληλες για την έξυπνη διαχείρισή τους.

Τεχνικές Mindfulness: Οι συγκεκριμένες τεχνικές βοηθούν να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση των μοτίβων συναισθηματικής διατροφής. Μέσω αυτών,  μπορείς να αναγνωρίσεις πότε τρως συναισθηματικά, και παράλληλα,  να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα.

Αναζήτησε υποστήριξη: Αν η συναισθηματική κατανάλωση αποτελεί σημαντική πρόκληση για εσένα, τότε μια καλή ιδέα θα ήταν να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο ή εξειδικευμένο διατροφολόγο που μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις βαθύτερες αιτίες της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής και να αναπτύξεις πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Εξασκήσου στην αυτοφροντίδα: Ασχολήσου με δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν και μειώνουν το άγχος, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, διαλογισμό ή ένα ζεστό μπάνιο.

Συμπερασματικά, το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να υπάρξει με διάφορες μορφές, μέσω της χρόνιας ή παροδικής συναισθηματικής κατανάλωσης τροφίμων. Ανεξάρτητα από τον τύπο, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσεις με υγιή τρόπο, βρίσκοντας εναλλακτικές στρατηγικές διαχείρισης και αναζητώντας υποστήριξη από κάποιον ειδικό, με στόχο τη διατήρηση μιας ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό και τα συναισθήματα σου.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα γύρω από το emotional eating και τη συνολική διάθεσή σου, σου προτείνω να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο: https://thenutress.gr/epireazei-i-diathesi-mou-tin-apoleia-varous/