Skip to main content

Τα διατροφικά ΝΑΙ κατά την εμμηνόπαυση

pattern image
Τα διατροφικά ΝΑΙ της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου και όπως υποδηλώνει το όνομα, επέρχεται παύση της έμμηνου ρύσης. Τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά η γυναίκα βιώνει αλλαγές λόγω των μεταβολών στα επίπεδα ορμονών της, επηρεάζοντας μοιραία τον μεταβολισμό και συχνά το βάρος της.

Πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή σε αυτό; Παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες αναφορικά με τρόφιμα ικανά να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν κατά την εμμηνόπαυση, στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι το σύνολο των αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά της γυναίκας είναι αυτό που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της. Ποια είναι λοιπόν τα 3 μεγάλα ΝΑΙ που πρέπει να πει μια γυναίκα;

ΝΑΙ στο νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή ενυδάτωση της γυναίκας. Μην ξεχνάς να πίνεις τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ενυδάτωση για το σώμα και το δέρμα σου. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις την κατακράτηση που μπορεί να υπάρξει λόγω των ορμονικών διαταραχών και βελτιώνεις τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. 

ΝΑΙ στις αντιοξειδωτικές τροφές!

Η κατανάλωση τροφίμων με αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητη στην εμμηνόπαυση. Και αυτό, καθώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις βλάβες που προκύπτουν από τις ελεύθερες ρίζες. Ειδκότερα, οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μόρια τα οποία καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα, μεταλλάσσοντας το DNA με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προτιμήσεις φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πως θα τα βρεις; Διάλεξε αυτά με έντονο χρώμα, όπως ρόδι, καρότα, φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων κλπ.

ΝΑΙ στις τροφές για … γερά κόκκαλα!

Το ασβέστιο αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την υγεία των οστών. Κατά την εμμηνόπαυση, όπως και μετά από αυτή, μπορεί να συμβεί μείωση της οστικής μάζας και κατά συνέπεια είναι πιθανή η εμφάνιση οστεοπόρωσης. Προσπάθησε να καταναλώνεις 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Καλή πηγή ασβεστίου είναι και τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Είναι, επίσης, σημαντικό να πάρεις τη γνώμη του γιατρού σου σχετικά με τη πιθανή λήψη συμπληρώματος ασβεστίου ή βιταμίνης D.

Τα μικρά και συχνά γεύματα, η τακτική σωματική δραστηριότητα αλλά και η επιστημονική καθοδήγηση από τον γιατρό και τον διατροφολόγο συμβάλλουν στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Επιπλέον, συνεισφέρουν στην πρόληψη καταστάσεων, όπως αύξηση του βάρους και στον περιορισμό πιθανών κινδύνων. 

Υιοθετώντας μικρές και πρακτικές συνήθειες, όχι μόνο περιορίζεις ανεπιθύμητες καταστάσεις αλλά δημιουργείς τις συνθήκες για να περάσεις πιο ευχάριστα αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής της. 

 

The Nutress Team

Δημοσιεύθηκε στο https://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/3-kales-synitheies-gia-diatrofi-stin-emminopafsi-kai-polla-chronia-prin/