Τι είναι το σύνδρομο Food “FOMO” και πως να το διαχειριστείς;
Πόσες φορές έχεις βρεθεί μπροστά σε ένα τραπέζι με λαχταριστές λιχουδιές και σκέφτεσαι τι και πόσο θα φας. Και μπορεί, ορισμένες φορές, να μην πεινάς καν, αλλά θα δοκιμάσεις από αυτό το extra πιάτο που βρήκες στο μπουφέ ή δύο – τρεις πιρουνιές από αυτό το επιδόρπιο που μοιάζει φοβερά λαχταριστό, μόνο και μόνο επειδή το καταναλώνουν οι υπόλοποι ή σκέφτεσαι “Αυτό, πάλι, πότε θα το ξαναδοκιμάσω”; Ε, λοιπόν, δεν είσαι η μόνη. Πρόκειται για το λεγόμενο Food “Fomo”.
Τι είναι το σύνδρομο Food “FOMO”;
Πολλές φορές, το να έρχομαστε αντιμέτωποι με νέες, αλλά και, ήδη γνωστές γεύσεις, μας προκαλεί ένα περίεργο συναίσθημα, το οποίο σχετίζεται με την έντονη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού, ακόμα και αν έχουμε, ήδη, χορτάσει. Το λεγόμενο Food “FOMO”, δηλαδή Fear – of – Missing – Out, συμβαίνει, κυρίως, γιατί φοβόμαστε ότι αυτό που έχουμε μπροστά στο πιάτο μας δεν θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναδοκιμάσουμε.
Κι ενώ ένας μικρός ενθουσιασμός για το φαγητό είναι απολύτως φυσιολογικός, το υπερβολικό Food “FOMO” μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ή ακόμα και σε άγχος ή τύψεις λόγω υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού. Εκτός αυτού, το Food “FOMO” μπορεί, ενδεχομένως, να επηρρεάσει τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους! Ένας λόγος παραπάνω για όσους, πιθανότατα, είναι σε μία διαδικασία απώλειας βάρους.
Τρόποι διαχείρισης του Food FOMO
Σκέψου το “Μετά”!
Πριν αποφασίσεις αν, πραγματικά, επιθυμείς ή όχι να καταναλώσεις κάτι, κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: “Πως θα νιώσω μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου;” Αποτελεί κάτι που χρειάζομαι και θα απολαύσω πραγματικά ή θα μου προκαλέσει δυσφορία;
Άκου το σώμα σου.
Εξασκήσου στο Mindful Eating, ή πιο απλά κατανάλωσε γεύματα με επίγνωση. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να πραγματοποιήσει το γεύμα του. Απόλαυσε κάθε μπουκιά και δώσε προσοχή στις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα του φαγητού σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις καλύτερα τα σήματα κορεσμού & πείνας που “στέλνει” το σώμα σου. Παράλληλα, θα εκτιμήσεις περισσότερο τα γεύματά σου χωρίς να αισθάνεσαι ότι χάνεις κάτι άλλο.
Θέσε προτεραιότητες!
Σε περίπτωση που πρέπει να αποφασίσεις ανάμεσα σε διάφορες γευστικές επιλογές, αρκεί απλά να δώσεις προτεραιότητες. Καθόρισε ποιες επιλογές σε ενδιαφέρουν περισσότερο και ποιες θα απολαύσεις πραγματικά. Στη συνέχεια, γέμισε το πιάτο σου με τα τρόφιμα που σου έκαναν πραγματικά “κλικ”!
Απόβαλε τη λογική “Ή τώρα ή ποτέ”:
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες γευστικές επιλογές οποιαδήποτε στιγμή ή ακόμα και να τις δημιουργήσεις στο σπίτι σου! Καμία επιλογή δεν αποτελεί ένα “αντίο” για πάντα. Δεν θα χάσεις κάτι, αν δεν δοκιμάσεις κάποιο πιάτο μία δεδομένη χρονική στιγμή!
Συνεπώς, είναι απολύτως φυσικό να θέλεις να δοκιμάζεις νέα τρόφιμα και να απολαμβάνεις το φαγητό σου! Παρ’όλ΄αυτά, το κλειδί είναι να βρεις την ισορροπία μεταξύ των διατροφικών σου επιλογών και της διατήρησης μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να βρεις τη χρυσή τομή που να εξασφαλίζει τόσο την απόλαυση όσο και την υγεία!
Αν πάλι σε ενδιαφέρει να μάθεις για το συναισθηματικό φαγητό, μπορείς να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο: https://thenutress.gr/emotional-eating-mipos-einai-o-logos-pou-den/