Διακοπές με παιδιά:Τι να παραγγείλεις στη ταβέρνα
Όταν κάνεις διακοπές με παιδιά, το φαγητό τους μπορεί να είναι ένα σημαντικό θέμα στη μέρα. Τι να παραγγείλεις στο παιδί στην ταβέρνα που θα καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες και θα είναι υγιεινό;
Στις διακοπές με παιδιά, το μόνο που ήξερα με σιγουριά ήταν τι θα παράγγελναν στην ταβέρνα. Είτε παστίτσιο, είτε χοιρινή μπριζόλα με πατάτες τηγανητές! Ακόμη και δύο εβδομάδες να μέναμε εκεί, τα ίδια φαγητά έπαιζαν κάθε μέρα στο τραπέζι. Αν τα δικά σου παιδιά είναι ακόμη μικρά -και κάνεις εσύ τις επιλογές από το μενού- ή αν είναι πιο… δεκτικά στις εναλλαγές, δες ποια φαγητά ταβέρνας αποτελούν πιο καλές επιλογές.
Διακοπές με παιδιά: Τι να παραγγείλει στην ταβέρνα;
Κοτόπουλο με πατάτες φούρνου: Είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, εύκολο στη μάσηση και πλήρες σε θρεπτικά συστατικά. Το κοτόπουλο είναι καλή πηγή σιδήρου, βιταμινών της ομάδας Β και πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη της αναιμίας, την ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας και μνήμη. Ταυτόχρονα, τονώνουν το μυϊκό σύστημα.
Ψάρι ψητό με βραστά λαχανικά ή άλλη σαλάτα: Η κατανάλωση ψαριών συμβάλλει σημαντικά στη παιδική ανάπτυξη χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, D και Β2, φωσφόρος, το ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρος, τα οποία ευνοούν την καλή όραση και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού αλλά και του μυοσκελετικού συστήματος. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, επιφέροντας μεγάλα οφέλη ως προς την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων. Τα βραστά λαχανικά παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
Μοσχάρι με ρύζι: Η πρωτεΐνη του μοσχαριού είναι υψηλής ποιότητας καθώς περιέχει μια πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων και σιδήρου που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού. Το μοσχάρι σε συνδυασμό με το ρύζι εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως Β12 η οποία είναι απαραίτητη για να δομηθεί το γενετικό υλικό/DNA, για την παραγωγή υγιούς αίματος και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Διακοπές με παιδιά: Τι είναι καλό αποφεύγουμε στην ταβέρνα;
- Τον κιμά που είναι δύσκολο να διακρίνουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης και τα προστιθέμενα συστατικά.
- Τις σφολιάτες, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε θερμίδες, κορεσμένα (κακά) λιπαρά και αλάτι. Η κατανάλωση αυτών έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο κορεσμό και τη μείωση κατανάλωσης πιο υγιεινών επιλογών.
- Μαγειρευτά φαγητά με σάλτσα – αν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του φαγητού. Εκτός κι αν έχεις ξαναφάει στη συγκεκριμένη ταβέρνα και ξέρεις ότι το φαγητό είναι ποιοτικό ή βλέπεις ότι έχει κίνηση. Ο λόγος; Κάποιοι (ευτυχώς, η μικρή μειοψηφία των επαγγελματιών) μπορεί να «ανακυκλώσουν» σε ένα μαγειρευτό φαγητό το κρέας ή άλλα υλικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες ημέρες.
Δημοσιεύτηκε στο [https://www.shape.gr/ygeia/sto-gynaikologo/diakopes-me-paidia-3-ygieines-epiloges-sto-estiatorio-i-tin-taverna/]