Skip to main content

Emotional Eating – Μήπως είναι ο λόγος που δεν χάνεις βάρος;

pattern image
Emotional Eating – Μήπως αυτός είναι ο λόγος που δεν χάνεις βάρος;

Όταν έρθεις αντιμέτωπος με το emotional eating (ελληνιστί συναισθηματικό φαγητό τότε πίστεψε με, η δυσκολία στην απώλεια βάρους δεν θα είναι αποτέλεσμα κακού μεταβολισμού ή γεμάτου ψυγείου, αλλά του μυαλού σου! Παρακάτω, θα σε μάθω να ξεχωρίζεις το emotional eating από την πραγματική πείνα για να δεις το σώμα σου να αλλάζει χωρίς κόπο.  

Τι είναι το emotional eating;

Ο όρος emotional eating περιγράφει μία κατάσταση στην οποία κάποιος «χρησιμοποιεί» το φαγητό για να ξεφύγει από μια ψυχολογικά άβολη κατάσταση θέλοντας να νιώσει καλύτερα. Μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους που αποτυγχάνει μια δίαιτα. Σίγουρα θα έχεις ανοίξει το ψυγείο προκειμένου να αντιμετωπίσεις μια στρεσογόνα κατάσταση. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι, εν τέλει, θα νιώσεις ικανοποίηση με αυτό, η οποία όμως δεν θα κρατήσει πολύ. Στην πραγματικότητα, μετά από λίγο θα νιώσεις χειρότερα από πριν καθώς η πρότερη κακή σου ψυχολογία θα αλληλεπιδράσει με τις περιττές θερμίδες του emotional eating. 

Είναι γεγονός ότι δεν καταναλώνουμε φαγητό αποκλειστικά όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη του οργανισμού μας. Για αυτό το λόγο, αν μάθεις να  ελέγχεις τα συναισθήματά σου, τότε θα αποκτήσεις ξανά, όχι μόνο τον έλεγχο του εαυτού σου αλλά και της δίαιτας που απέτυχε!

5 σημάδια για να διαχωρίσεις το emotional eating από την πραγματική πείνα

Το emotional eating είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να παίξει με το μυαλό σου και να σε ξεγελάσει ώστε να νομίζεις ότι πεινάς πραγματικά. Προσοχή στις παρακάτω ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις αυτή την κατάσταση:

  • «Έρχεται» ξαφνικά, συνήθως όταν είσαι πιεσμένος ή στεναχωρημένος, αντίθετα με την πραγματική πείνα η οποία έρχεται σταδιακά.
  • Σε ωθεί στην αναζήτηση συγκεκριμένων φαγητών. Ας μην το κρύβουμε! Αν κατέφευγες στο φαγητό για ικανοποίηση σίγουρα δε θα επέλεγες φρούτα και λαχανικά.  Σίγουρα στην «αμαρτωλή» λίστα σου θα ήταν πρώτα τα γλυκά και το junk food!
  • Συνήθως καταλήγει σε ενοχή, ντροπή ή απογοήτευση. Όταν το αίσθημα της πείνας είναι πραγματικό τότε δεν χωράει ενοχή ή άσχημα συναισθήματα αφού δίνεις στο σώμα σου συστατικά τα οποία όντως χρειάζεται.
  • Δεν υπάρχει ικανοποίηση, ακόμη και όταν το στομάχι είναι γεμάτο. Συνεχίζεις να καταναλώνεις φαγητό χωρίς να νιώθεις κορεσμό. 
  • Δεν «γεννιέται» στο στομάχι αλλά στο μυαλό.  Εστιάζεις και αποκτάς εμμονές με συγκεκριμένα τρόφιμα, γεύσεις ή μυρωδιές. Το μυαλό έχει “κολλήσει” στις τροφές αυτής της «αμαρτωλής» λίστας.

Πως να βγεις νικητής από τη μάχη με το emotional eating

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το emotional eating είναι να βρεις εναλλακτικές που θα σου προσφέρουν εξίσου ικανοποίηση. Στη συνέχεια, θα βρεις μερικές ιδέες για να το πετύχεις:

Αν νιώθεις μοναξιά ή είσαι λίγο down, πάρε τηλέφωνο ή συναντήσου με φίλους που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Θα μπορέσεις να συζητήσεις το πρόβλημά σου, να ηρεμήσεις και να γελάσεις. 

Αν βαριέσαι, ένας καφές ή ποτό με φίλους είναι πάντα η λύση στο πρόβλημα! Επίσης, μπορείς να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο (νους υγιής) ή/και να κάνεις γυμναστική (εν σώματι υγιεί).

Αν νιώθεις αγχωμένος, το φαγητό δεν είναι σίγουρα η μοναδική εκτόνωσή σου. Δοκίμασε να ακούσεις μουσική ή να βάλεις δυνατά το αγαπημένο σου τραγούδι και να χορέψεις! 

Αν νιώθεις εξαντλημένος δοκίμασε να χαλαρώσεις κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειρά παρέα με ένα ζεστό ρόφημα.

Υ.Γ. Μην ξεχνάς να χαμογελάς! 

 

The Nutress Team

Δημοσιεύτηκε στο https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/sosti-diatrofi/emotional-eating-apoleia-varous/