Σπιτική Granola
Για τους λάτρεις του πρωινού – και όχι μόνο, σήμερα θα σου δώσω μια συνταγή για σπιτική granola!
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μείγμα από βρώμη, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα, κομματάκια σοκολάτας ή όποιο άλλο υλικό αγαπάς! Ένα μείγμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, το οποίο μπορούμε να καταναλώσουμε μαζί με γάλα ή γιαούρτι, ή ακόμα και μαζί με φρούτα! Για τους πιο τολμηρούς, μπορεί να προστεθεί ως συστατικό σε κάποια Σαλάτα.
Υλικά που θα χρειαστείς για τη Σπιτική Granola:
- 2 φλυτζ. νιφάδες βρώμης
- 2 φλυτζ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί της αρεσκείας σας (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
- 1 κ.γ. κανέλα (ή και λίγο γαρύφαλλο)
- 1/4 του φλυτζ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1/3 του φλυτζ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου για την vegan εκδοχή)
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Eκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 280oC.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα στερεά υλικά (βρώμη, ξηρούς καρπούς, κανέλα) και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, ρευστοποιούμε το μέλι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα μπρίκι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
- Έπειτα, προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να καλύψουμε όλα τα στερεά υλικά ολοκληρωτικά.
- Απλώνουμε το μείγμα μας σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, σχηματίζοντας μια λεπτή στρώση.
- Ψήνουμε για 25-30′ μέχρι να δούμε τις άκρες του μείγματος να ροδίζουν.
- Τέλος, αφήνουμε τη granola να κρυώσει τελείως, και στη συνέχεια θρυμματίζουμε σε μπουκίτσες!
- Αποθηκεύουμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς για να διατηρήσουμε την granola μας τραγανή!
Καλή απόλαυση!
P.s.: Αυτή είναι η βασική συνταγή για σπιτική Granola. Μπορείς να προσθέσεις επιπλέον οποιοδήποτε υλικό επιθυμείς όπως σταφίδες, cranberries, σταγόνες σοκολάτας ή σποράκια.
Εάν αγαπάς τη βρώμη και θέλεις να την δοκιμάσεις σε μορφή λαχταριστών cookies, σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή: https://thenutress.gr/cookies-me-vromi/