Skip to main content

Σπιτική Granola

pattern image

Για τους λάτρεις του πρωινού – και όχι μόνο, σήμερα θα σου δώσω μια συνταγή για σπιτική granola!

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μείγμα από βρώμη, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα, κομματάκια σοκολάτας ή όποιο άλλο υλικό αγαπάς! Ένα μείγμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, το οποίο μπορούμε να καταναλώσουμε μαζί με γάλα ή γιαούρτι, ή ακόμα και μαζί με φρούτα! Για τους πιο τολμηρούς, μπορεί να προστεθεί ως συστατικό σε κάποια Σαλάτα.

Υλικά που θα χρειαστείς για τη Σπιτική Granola:

  • 2 φλυτζ. νιφάδες βρώμης
  • 2 φλυτζ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί της αρεσκείας σας (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
  • 1 κ.γ. κανέλα (ή και λίγο γαρύφαλλο)
  • 1/4 του φλυτζ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 1/3 του φλυτζ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου για την vegan εκδοχή)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Eκτέλεση:

  1. Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 280oC.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα στερεά υλικά (βρώμη, ξηρούς καρπούς, κανέλα) και ανακατεύουμε.
  3. Στη συνέχεια, ρευστοποιούμε το μέλι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα μπρίκι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
  4. Έπειτα, προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να καλύψουμε όλα τα στερεά υλικά ολοκληρωτικά.
  5. Απλώνουμε το μείγμα μας σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, σχηματίζοντας μια λεπτή στρώση.
  6. Ψήνουμε για 25-30′ μέχρι να δούμε τις άκρες του μείγματος να ροδίζουν.
  7. Τέλος, αφήνουμε τη granola να κρυώσει τελείως, και στη συνέχεια θρυμματίζουμε σε μπουκίτσες!
  8. Αποθηκεύουμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς για να διατηρήσουμε την granola μας τραγανή!

Καλή απόλαυση!

P.s.: Αυτή είναι η βασική συνταγή για σπιτική Granola. Μπορείς να προσθέσεις επιπλέον οποιοδήποτε υλικό επιθυμείς όπως σταφίδες, cranberries, σταγόνες σοκολάτας ή σποράκια.

Εάν αγαπάς τη βρώμη και θέλεις να την δοκιμάσεις σε μορφή λαχταριστών cookies, σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή: https://thenutress.gr/cookies-me-vromi/