Skip to main content

Ξεκίνησες γυμναστική; Μάθε τι χρειάζεται από τη διαιτολόγο!

pattern image

Αποφάσισες να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου; Eξαιρετικό νέο! Η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελεί απαραίτητο κομμάτι ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, βοηθώντας τόσο το σώμα μας, όσο και την ψυχή μας! Σε αυτό το ταξίδι, απαραίτητη είναι και η διατροφή, προσφέροντας και υποστηρίζοντας επαρκώς τον οργανισμό μας πριν και μετά την άσκηση.

Παρακάτω θα βρεις μερικά Tips για να εξασφαλίσεις βέλτιστη απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης , αλλά και αποκατάσταση ύστερα από την γυμναστική σου!

Κατανόησε το στόχο σου!

Πριν προχωρήσεις σε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σου, είναι σημαντικό να καθορίσεις τους στόχους σου για τη φυσική σου κατάσταση. Επιθυμείς να αυξήσεις μυϊκή μάζα, να χάσεις βάρος ή να ενισχύσεις απλά τη φυσική σου κατάσταση; Οι διαφορετικοί στόχοι χρειάζονται ξεχωριστές διατροφικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, η μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να απαιτεί αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να συνεπάγεται θερμιδικό έλλειμμα.

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί!

Ανεξάρτητα από τους στόχους της γυμναστικής σου, η καλή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική! Το νερό είναι απαραίτητο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και της ρύθμισης της θερμοκρασίας. Στόχος σου είναι να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και να αυξάνεις αυτή την ποσότητα αν κάνεις έντονη σωματική δραστηριότητα.

Οι πρωτεΐνες είναι το παν!

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για όσους κάνουν τακτική άσκηση. Ενσωμάτωσε στα γεύματά σου πηγές άπαχης πρωτεΐνης, όπως λευκό & κόκκινο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, όσπρια, ή τόφου. Στόχευσε σε μια πρόσληψη πρωτεΐνης που βοηθά τους στόχους σου όσον αφορά τη φυσική σου κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσεις επαρκή υποστήριξη για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών.

Εξισορρόπησε τα συστατικά!

Ενώ η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας, μην παραμελείς τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Οι υδατάνθρακες παρέχουν άμεση ενέργεια, ενώ, ταυτόχρονα, αναπληρώνουν το μυϊκό γλυκογόνο. Συνεπώς, μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, τα υγιή λίπη, που εντοπίζονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, είναι απαραίτητα για τη συνολική ευεξία και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Δώσε βάση στη συχνότητα γευμάτων!

Διαμόρφωσε το χρόνο των γευμάτων σου σε σχέση με την γυμναστική σου. Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου γεύματος 2-3 ώρες πριν από την άσκηση μπορεί να προσφέρει επαρκή ενέργεια. Από την άλλη, ένα μικρότερο σνακ 30-60 λεπτά πριν, μπορεί να είναι ευεργετικό για μεγαλύτερη απόδοση. Μετά την άσκηση, δώσε έμφαση έναν συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων για να υποστηρίξεις την αποτελεσματική αποκατάσταση της μυϊκής σου μάζας.

Ενεργειακή Πρόσληψη!

Είναι σύνηθες για τα άτομα να υποεκτιμούν ή, άλλοτε, υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης και, αντίστοιχα, να προσαρμόζουν την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουν έπειτα. Η επαρκής θερμιδική πρόσληψη είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να προσαρμόσεις το μέγεθος των μερίδων, ακούγοντας τα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σου. Να θυμάσαι, μια υγιής σχέση με το φαγητό είναι ζωτικής σημασίας για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Συμβουλεύσου έναν διαιτολόγο!

Για εξατομικευμένη καθοδήγηση προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες σου, προτίμησε να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο ή διαιτολόγο. Μαζί με έναν εξιδεικευμένο διαιτολόγο, θα δημιουργήσεις ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση τους στόχους σου για τη φυσική σου κατάσταση, τις διατροφικές σου προτιμήσεις και τυχόν υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Reminder: Επέλεξε ένα είδος άσκησης που σε ευχαριστεί, γιατί μόνο έτσι θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου!

Για το τέλος, κράτησε ότι δεν έχει σημασία μόνο η γυμναστική που κάνεις, αλλά και η τροφή που παρέχεις στο σώμα σου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τρόπου ζωής σου.

Επιπλέον, σου έχω μία πρόταση για Healthy, πρωτεϊνικά τρουφάκια με γιαούρτι & σοκολάτα, κατάλληλο για άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα: https://www.queen.gr/mageirikh/syntages/story/215940/troyfakia-me-dyo-ylika-apo-tin-eidiko-xoris-zaxari

Εναλλακτικά, δοκίμασε να φτιάξεις αυτά τα muffins ομελέτας με λαχανικά, ιδανικά για μετα-προπονητικό σνακ. Βρες τη συνταγή εδώ: https://thenutress.gr/muffins-omeletas-me-lachanika/